Eenvoudige overtuigingen met grote gevolgen.

Ik ben OK & jij bent OK: dit uitgangspunt helpt in het ontwikkelen van gezonde gedachten en interacties. ‘Ik ben niet OK’ en/of ‘jij bent niet OK’ zorgen voor ineffectiviteit. Zet eens op een rijtje met welke houding je de laatste tijd interacties bent aangegaan.

Dit idee komt uit de Transactionele Analyse. Het is wat anders dan denken dat alle altijd mensen goed zijn en al helemaal niet dat je niet boos mag worden. Maar als je basisovertuiging is dat de ander niet OK is, dan kan dat leiden tot onnodige conflicten of onnodig wantrouwen of dat je alles alleen gaat doen. Als je basishouding is dat jij zelf niet OK bent, dan kan dat leiden tot afhankelijkheid, destructieve zelfkritiek en verlamming. De overtuiging ‘Ik ben OK & jij bent OK’ maakt het leven echt prettiger en helpt bij groei in relaties.

Je kan overtuigingen niet altijd zomaar veranderen, daarvoor zitten ze soms te diep. Maar het is goed om je bewust te worden hoe jij hierover denkt op bijvoorbeeld momenten die je veel energie kosten. Alleen al het bewustzijn hierover zal je helpen.

En je zal ontdekken hoe subtiel je in een levenspositie komt waarin je jezelf of de ander niet ok vindt.

Lees ook: