Hoe je je oude frustraties soms in stand houdt.

Ons gedachten kunnen aan de haal gaan met wat anderen over ons zouden denken. Check daarom regelmatig expliciet bij mensen die je vertrouwt of die aannames kloppen.

Hoe we als kind de wereld aantroffen, behandeld werden en op ons werd gereageerd hebben vormen onze overtuigingen over onszelf en de wereld. Dingen vanuit de wereld van het kind momenten klopten, maar nu niet meer in het algemeen opgaan.

Gedachten als ‘zie je wel, niemand geeft om mij’, ‘ik ben niets waard’, ‘ik moet alles alleen doen’ of ‘uiteindelijk laat iedereen mij in de steek’ beïnvloeden ook ons gedrag en vaak op zo’n manier dat we bevestigd worden in ons gelijk. Met ons gedrag zetten we bijvoorbeeld onbewust mensen op afstand, zodat we in de steek worden gelaten. Keer op keer.

Als we zorgvuldig kijken, zien we we hoe onze overtuigingen onze waarneming beïnvloeden. De kaart verwarren we met het gebied. Durf je overtuigingen, je gedrag en hoe je bent in contact met anderen onder ogen te komen. En durf expliciet die vragen te stellen, ook al is dat best spannend. Vraag bijvoorbeeld wat vrienden leuk aan je vinden en wat wanneer ze je liever vermijden, of wat ze spannend aan je vinden. Soms even slikken, maar het is ook een kans je relaties te verdiepen.

Lees ook: