Ik ben gek op patronen. En waar vind je nou mooiere patronen dan in de natuur? Daarom ben ik natuurkunde gaan studeren, de wetmatigheden van de natuur leiden vaak tot mooie vragen over het bestaan. Wij kunnen uitzoomen naar het grootste en inzoomen naar het kleinste en ieder perspectief leert ons iets over onze plaats. Jarenlang heb ik als adviseur gewerkt op het gebied van energie- en klimaatbeleid, omdat ik de vraag hoe wij op een duurzame manier met onze planeet, ons thuis kunnen omgaan een van de belangrijkste vragen van deze tijd vind. Dat vind ik nog steeds. Maar technische antwoorden zijn niet voldoende.

 

Er is meer nodig dan informatie en technologie. Het gaat over de vraag hoe je je verhoudt tot en verbindt met het leven. Het gaat over ontmoeten. En iemand vol ontmoeten vraagt zelfkennis, kennis over hoe je luistert en van wat je echt voelt. Want in de ontmoeting met een ander kom je jezelf tegen, ook je minder goede kanten. Het vraagt inzicht in welke overtuigingen in de weg staan van een ontmoeting.

Als je de onbewuste onderlaag in jezelf en in systemen loop je vast, hoe goed je bedoelingen ook zijn. Daarom ben ik trainer en begeleider geworden. Om de boel in beweging te krijgen, van binnen en van buiten, in het klein en in het groot. 

Mijn werkwijze is onder andere gebaseerd op Transactionele Analyse, NLP, systemisch werk. Ik geloof dat het vergroten van bewustzijn en liefde de belangrijkste pijlers van heling zijn. Je kan je hele leven je bewustzijn en intimiteit verdiepen en dat maakt het leven zo veel mooier. En daarin kan ik je helpen.

Met Onno Lolkema maakte ik de cartoon Vliksböz. De cartoons kan je vinden op Instagram. Tot 2021 was ik comedian bij Club Haug en won in 2016 de Comedy Talent Award, de grootste stand up comedy wedstrijd van Nederland.

Ik ben in mijn werk erg geïnspireerd door therapeuten als Piet Weisfelt, Milton Erickson, Salvador Minuchin, Esther Perel en Joke Goudswaard. Heb veel geleerd over liefde en loslaten van de woorden van Ram Dass en Anthony de Mello. Schrijvers die mij helpen de complexiteit van levens en relaties te begrijpen en invoelen, zijn Nino Haratischwili, Jonathan Franzen, Milan Kundera, Annie Ernaux en Ian McEwan. En natuurlijk Kurt Vonnegut. Poo-tee-weet.  

Om de kwaliteit van mijn werk hoog te houden heb ik supervisie bij Piet Weisfelt en Peter Asscheman.
 
Ik ben aangesloten bij de Ethische Code van Phoenix Opleidingen. Klik hier voor meer informatie.

In de media

Anderen over mij

Our sessions together helped me a lot to overcome some of the challenges I was facing. He is able to immediately tune in to your worldview, grasp what you are struggling with, and show you not only that he perfectly understands how you feel but also why you feel like that. Eureka! Working towards improving yourself is so much easier then! Pieter is simply a great coach and definitely someone you can trust with your most personal issues, because he genuinely cares about people. He will help you become a stronger, more confident, better person, and you will have so much fun in the process!!!
Luis Janeiro
Bonn
Tijdens mijn deeltijdstudie Toegepaste Psychologie kreeg ik de gelegenheid om een consult bij Pieter te krijgen. Met mijn nieuwsgierige aard greep ik deze kans met beide handen aan en wat was ik onder de indruk. Een consult bij Pieter is een echte aanrader! Op een leuke, open, directe en respectvolle manier wist hij ontzettend snel in één gesprek tot de kern te komen van mijn vraagstuk. Het consult heeft mij veel gebracht, veel inzichten maar ook nieuwe vragen waar ik mee verder kon, dank daarvoor!
Stella Drissen
Apeldoorn
Pieter is iemand die goed aanvoelt waar mijn behoefte ligt. Tijdens gesprekken is hij heel flexibel; als het onderwerp ineens verandert kan hij daar goed op inspelen. Hij maakt problemen concreet en zorgt ervoor dat ook ik - een zeer gesloten persoon - over mijn emoties kan praten. Ik heb veel aan de gesprekken met hem gehad.
Steven
Utrecht
Ik heb Pieter ervaren als een enorm fijne trainer. Hij wist in onze (online) training een vertrouwelijke sfeer te creëren. Pieters persoonlijke (maar ook directe) benadering zorgde ervoor dat ik tot een aantal mooie inzichten gekomen ben en legde op een subtiele manier onbewuste patronen bloot.
Stephanie Roelofs
onderzoeker Energietransitie bij TNO
Pieter is in staat om mensen op hun gemak te stellen zodat mensen laagdrempelig over hun drijfveren en gevoel kunnen spreken. Heel prettig en zinvol.​
Jan
Zelfstandige in vastgoed
Jij bent écht een mooie goede betrouwbare eerlijke zachtmoedige therapeut, die eigen schaduwen en issues kent. Die ongemakkelijkheid en onzekerheid kan (ver)dragen en dus veiligheid biedt.
Diane​
Manager bedrijfsvoering in de zorg​
Ik heb "Van Expert Naar Autoriteit" gevolgd bij Pieter. Ik gun het iedereen om dat te doen! Pieter kan goed luisteren naar wat je eigenlijk te zeggen hebt en gaat goed in gesprek met je.
Désirée
Amsterdam
Mijn eerste (online) contact met Pieter zorgde voor wat scepsis: hij liet de deelnemers in de training met elkaar praten en bleef zelf een beetje op de achtergrond. Dat deed hij ook in de individuele sessie. Maar daar gebeurde uiteindelijk hetzelfde als tijdens de training: hij luistert. En hij luistert goed. Om vervolgens sterk onderbouwde inzichten en advies te geven, die de kern van je worsteling raken. Hij heeft humor (altijd een pluspunt bij gevoelige onderwerpen), maar voelt goed aan wanneer het daar wel of niet het moment voor is. Ik zou een training of sessie met hem zeker aanbevelen. ​
Evelyne
Utrecht
Superblijvrij met Zelfkritiek. Wie wil dat nou niet. Tijdens deze training leerde ik veel over mijn interne criticus. Ik dacht altijd dat ik moe werd van deze criticus, ik kwam erachter dat het bestrijden van deze criticus juist de energievreter is. Pieter leerde me op liefdevolle wijze dat de stem, een oude stem die misschien al generaties weergalmt, juist milder wordt als je 'm beter leert kennen en observeren. In 7 modules leerde ik dat deze stem bij mij hoort, en ik me er niet mee hoef te identificeren. Af en toe kan ik zelfs om mijn interne criticus lachen nu ik weet waarom hij me soms probeert af te houden van iets dat ik graag wil doen. De 7 modules, de oefeningen en de online Q&A sessies voelden als een warm bad en ik kijk erop terug alsof het een gezellige reis was. Super bedankt Pieter, ik vond het een heel geslaagd programma!
Annemarie
Eindhoven
Na een periode met net even teveel ballen in de lucht kwam Pieter op mijn pad. Dat heeft me veel gebracht. In vijf persoonlijke sessies heeft hij me bevrijd van het onmachtige gevoel dat ik steeds vaker kreeg. Ik kan nu veel beter bij mijn gevoel komen en van daaruit handelen. Dat klinkt misschien 'soft', maar zo heb ik het niet ervaren èn het heeft mij enorm geholpen. Pieter is toegankelijk en stemt goed af voordat hij een passende oefening of werkvorm kiest. Daardoor hebben we in korte tijd veel bereikt, waar ik nu nog steeds dankbaar gebruik van maak, in de dagelijkse praktijk, maar ook in de trainingen en workshops die ik geef binnen en buiten het onderwijs. Zelfs als het allemaal 'lekker loopt', ben ik ervan overtuigd dat Pieter van betekenis kan zijn.
Ik heb bij Pieter met veel plezier het programma van Expert tot Autoriteit gevolgd. Pieter is niet iemand die alle antwoorden denkt te hebben maar met jou op zoek gaat naar inzichten, patronen en behoeftes. En dat doet hij op een prettige, humoristisch en open manier. Door de modules en gesprekken met Pieter heb ik geleerd hoe ik in o.a. stressvolle situaties andere keuzes kan maken in plaats van oude patronen of reflexen te herhalen die mij niet meer dienen. Ik ervaar dat dit ruimte en mogelijkheden geeft die ik nog niet eerder gezien of als zodanig herkend had. Maar ook dat het oké is om niet te weten wat je wilt of wat je moet/mag doen. Hierdoor leer je herkennen wat je verlangt in plaats van wat je denkt te moeten bewijzen. Waardevolle inzichten die ik dagelijks toepas in mijn (werk)leven.
Gerline
Informatiespecialist
Bij Pieter voelde ik mij direct op mijn gemak. Hij heeft een fijne praktijkruimte in een authentiek pand in de Deventer binnenstad. De kinderfietsjes en schoenen bij de voordeur gaven me een huiselijk gevoel. Alles aan Pieter is echt, niks namaak. Hij geeft zichzelf helemaal, zijn energie werkt aanstekelijk. Het voelde soms als spreken met mijn beste kameraad. Ik was vastgelopen in mijn werk en worstelde met zelfvertrouwen. Pieter komt heel snel tot de kern, is een uitstekende analyticus. Geen omhaal van woorden, niet zweverig, hij spreekt duidelijke en begrijpelijke taal, helpt je om inzicht te krijgen. Als een echte 'stand upper' speelt hij in op wat voorbij komt, en improviseert daar verfrissende en energieke oefeningen bij. Pieter heeft mij (mijzelf) beter later voelen!
Sander van der Kous
Deventer
Pieter heeft mij erg goed begeleid in het duidelijk krijgen van waar ik stond en wat ik eigenlijk wil. Ik kan nu verder en kijk uit naar de volgende stappen. Hij luistert goed en is flexibel en kundig in zijn aanpak en ik vind hem ook nog een warm en prettig mens.
L
Volgde individuele begeleiding en relatietherapie
Ik had niet verwacht dat ik in één dag zo’n grote stap kon maken op een thema waar ik al zo lang mee worstel. De kracht van de training is de afwisseling: tussen kennis en ervaren, tussen leren van de groep en leren van jezelf en tussen de twee trainers. Nu aan de slag met alle tips tot verdieping.
Deelnemer
Over de training Boosheid als Bron (met Fiona Kloosterman)​
Een dag die je raakt en die bijblijft. Met wat spanning ging ik naar deze dag, want aan de ene kant wilde ik aan de slag met dit thema, en aan de andere kant ook totaal niet, want ik ben ook een beetje bang voor boosheid. En ik vind er wat van. Ik zag mezelf al oefeningen doen waar ik moest schreeuwen of tegen een bokszak trappen. Maar niets van dat alles (gelukkig :)). Het bleek veel meer te gaan over mijn behoeftes. Mijn grenzen. Over duidelijk zijn. Over wat er in je lichaam gebeurt als je stress ervaart, en hoe je jezelf daarbij kunt reguleren. Heel bijzonder hoe Pieter en Fiona zo snel een veilige sfeer wisten te creëren. Wat ik heel fijn vond, is dat het vooral om je eigen proces gaat, ook al ben je in een groep. Geen eindeloze plenaire uitwisselingen dus, maar veel korte ervaringsoefeningen, die je vaak in tweetallen doet, waarna je daar individueel op reflecteert. Zo is de dag echt voor jezelf en jouw vraag.
Deelnemer
Over de training Boosheid als Bron (met Fiona Kloosterman)
Het was echt geweldig. De twee trainers, Pieter en Fiona, waren steengoed, en het was een groep met een hele fijne dynamiek.
Deelnemer
Over de training Boosheid als Bron (met Fiona Kloosterman)

Opleidingen

Transactionele Analyse – Piet Weisfelt

Verdiepende opleiding waarin Transactionele Analyse gecombineerd wordt met werken met liefdesenergie en ervaringsgericht werken.

Professionele communicatie – Phoenix opleidingen

Transactionele Analyse, Systemisch Werken en Neuro-Linguïstisch Programmeren.  Gecertificeerd NLP-Practitioner.

Systemisch Werken – Phoenix opleidingen

Systemische interventies bij mensen, groepen en organisaties.
 

Counselor – Institut de Pratiques Philosophiques 

  • Filosofie in bedrijven en organisaties: begeleiding van denkprocessen in groepen. Evaluatie van “kritische” competenties van individuen. 
  • De kunst van het vragenstellen.
  • Persoonlijke ontwikkeling: het ontwikkelen van zelfbewustzijn door filosofische technieken.

Workshops

Omgaan met Angst, Woede Weerstand – Phoenix opleidingen

Mannen en seksualiteit – Phoenix opleidingen

Aanraken met het woord, over werken met verbale technieken – Piet Weisfelt

Waarom stenen niet dansen, over gezond en ongezond omgaan met gevoelens – Piet Weisfelt

De vlucht uit het bestaan, over psychoses – Piet Weisfelt

Liefdesleven, over werken met relaties/relatietherapie – Piet Weisfelt

Werken met liefde en seksualiteit – Piet Weisfelt

De vrijspraak, over werken met schuld, schaamte en jaloezie – Piet Weisfelt

Helend herhalen, over werken met regressie – Piet Weisfelt

Wounded Healer, over werken met de eigen pijn – Piet Weisfelt

Liefdesenergie als ambacht, over relatietherapie – Piet Weisfelt

Individuele begeleiding

Het begint met een vraag, een worsteling, een probleem of een doel. We formuleren een duidelijk doel. Ik begeleid jou in de ontdekking van oude patronen, gedachten, ideeën die niet meer werken. We ontdekken een welke beweging jou bevrijd en formuleren nieuwe perspectieven en nieuwe tools die jou gaan helpen om je doel te bereiken. Het fijne van individuele begeleiding is dat het heel effectief kan zijn, zeker omdat iemand anders vaak sneller blinde vlekken ontdekt, nieuwe perspectieven geeft. Maar ook omdat je oude ideeën soms zo hardnekkig zijn dat je denkt dat sommige ze ‘nou eenmaal zo zijn’. Het levert je in korte tijd veel autonomie en nieuwe perspectieven op.

Relatietherapie

Heb je het gevoel uit elkaar te groeien? Is er een crisis door overspel of een verdrietige gebeurtenis? Of is het gewoon tijd voor een nieuwe impuls? Maak dan een afspraak bij mij voor relatiebegeleiding. Stellen die met mij gewerkt hebben kunnen beter communiceren, snappen elkaar beter, ervaren met ontroering, intimiteit en seksualiteit en worden minder defensief. Ze ervaren weer wat het is om liefde te laten stromen.

Boosheid als Bron

Boosheid, zowel onderdrukt als bij een te veel aan woede, heeft grote gevolgen voor lichaam, geest en relaties. Fiona Kloosterman en ik geven een training over boosheid op 21 september. Met een beetje theorie, maar vooral veel ervaringsoefeningen zodat je eigen boosheid leert kennen en gezond leert inzetten.