Ik ben gek op patronen. En waar vind je nou mooiere patronen dan in de natuur? Daarom ben ik natuurkunde gaan studeren, de wetmatigheden van de natuur leiden vaak tot mooie vragen over het bestaan. Wij kunnen uitzoomen naar het grootste en inzoomen naar het kleinste en ieder perspectief leert ons iets over onze plaats. Jarenlang heb ik als adviseur gewerkt op het gebied van energie- en klimaatbeleid, omdat ik de vraag hoe wij op een duurzame manier met onze planeet, ons thuis kunnen omgaan een van de belangrijkste vragen van deze tijd vind. Dat vind ik nog steeds. Maar ik zag steeds meer dat alleen technische antwoorden niet voldoende zijn om vooruit te komen. 

Er is veel meer nodig dan informatie. Het gaat over elkaar ontmoeten. En echt iemand ontmoeten vraagt zelfkennis, kennis over hoe je luistert en van wat je echt voelt. Want in de ontmoeting met een ander kom je jezelf tegen, ook je minder goede kanten. Het vraagt inzicht in welke overtuigingen in de weg staan van een ontmoeting. 

En ik merkte ook dat ik een sluimerend gevoel kreeg dat ik niet deed wat ik wilde, dat het me niet lukte om bezield te leven. Ik was altijd druk met werk en ik snapte niet waarom het maar druk bleef, ik steeds weer ja zei tegen iets wat ik niet belangrijk of leuk vond. Ik zat vast, ‘iets’ blokkeerde mij. 

Via verschillende mensen kwam ik in aanraking met Phoenix Opleidingen en begon ik aan een driejarige opleiding.

 Ik kwam erachter dat dat hoofd van mij niet alleen een behulpzaam middel was om problemen op te lossen, maar dat ik er ook in vluchtte, uit het hart.

 

En ontdekte  hoe de bagage uit mijn vroege jeugd nog steeds bijdroeg aan dat gevoel ‘geblokkeerd’ te zijn. En hoe de inzichten en het weer in contact komen met gevoelens mij bevrijdden. En ik kwam erachter dat ik goed was in het begeleiden van anderen.

Ik begon collega’s te begeleiden en ook mensen buiten mijn werk. En steeds meer ontdekte ik wat ik wilde doen. Werken met de ziel (ik had vroeger niet gedacht dat ik zoiets zou zeggen). En ik vind het zo bevredigend om te zien dat ik daarin echt iets kan betekenen.

Mijn werkwijze is gebaseerd op Transactionele Analyse, NLP, systemisch werk. Ik geloof dat het vergroten van bewustzijn en liefde de belangrijkste pijlers van heling zijn.

Lees hier een interview met mij in De Stentor (hier een pdf).

Om de kwaliteit van mijn werk hoog te houden heb ik supervisie bij Piet Weisfelt en Peter Asscheman.

Ik ben aangesloten bij de Ethische Code van Phoenix Opleidingen.

In de media

Anderen over mij

Tijdens mijn deeltijdstudie Toegepaste Psychologie kreeg ik de gelegenheid om een consult bij Pieter te krijgen. Met mijn nieuwsgierige aard greep ik deze kans met beide handen aan en wat was ik onder de indruk. Een consult bij Pieter is een echte aanrader! Op een leuke, open, directe en respectvolle manier wist hij ontzettend snel in één gesprek tot de kern te komen van mijn vraagstuk. Het consult heeft mij veel gebracht, veel inzichten maar ook nieuwe vragen waar ik mee verder kon, dank daarvoor!
Stella Drissen
Apeldoorn
Our sessions together helped me a lot to overcome some of the challenges I was facing. He is able to immediately tune in to your worldview, grasp what you are struggling with, and show you not only that he perfectly understands how you feel but also why you feel like that. Eureka! Working towards improving yourself is so much easier then! Pieter is simply a great coach and definitely someone you can trust with your most personal issues, because he genuinely cares about people. He will help you become a stronger, more confident, better person, and you will have so much fun in the process!!!
Luis Janeiro
Bonn
Pieter is iemand die goed aanvoelt waar mijn behoefte ligt. Tijdens gesprekken is hij heel flexibel; als het onderwerp ineens verandert kan hij daar goed op inspelen. Hij maakt problemen concreet en zorgt ervoor dat ook ik - een zeer gesloten persoon - over mijn emoties kan praten. Ik heb veel aan de gesprekken met hem gehad.
Steven
Utrecht
Ik heb Pieter ervaren als een enorm fijne trainer. Hij wist in onze (online) training een vertrouwelijke sfeer te creëren. Pieters persoonlijke (maar ook directe) benadering zorgde ervoor dat ik tot een aantal mooie inzichten gekomen ben en legde op een subtiele manier onbewuste patronen bloot.
Stephanie Roelofs
onderzoeker Energietransitie bij TNO
Pieter is in staat om mensen op hun gemak te stellen zodat mensen laagdrempelig over hun drijfveren en gevoel kunnen spreken. Heel prettig en zinvol.​
Jan
Zelfstandige in vastgoed
Jij bent écht een mooie goede betrouwbare eerlijke zachtmoedige therapeut, die eigen schaduwen en issues kent. Die ongemakkelijkheid en onzekerheid kan (ver)dragen en dus veiligheid biedt.
Diane​
Manager bedrijfsvoering in de zorg​
Mijn eerste (online) contact met Pieter zorgde voor wat scepsis: hij liet de deelnemers in de training met elkaar praten en bleef zelf een beetje op de achtergrond. Dat deed hij ook in de individuele sessie. Maar daar gebeurde uiteindelijk hetzelfde als tijdens de training: hij luistert. En hij luistert goed. Om vervolgens sterk onderbouwde inzichten en advies te geven, die de kern van je worsteling raken. Hij heeft humor (altijd een pluspunt bij gevoelige onderwerpen), maar voelt goed aan wanneer het daar wel of niet het moment voor is. Ik zou een training of sessie met hem zeker aanbevelen. ​
Evelyne
Utrecht
Ik heb "Van Expert Naar Autoriteit" gevolgd bij Pieter. Ik gun het iedereen om dat te doen! Pieter kan goed luisteren naar wat je eigenlijk te zeggen hebt en gaat goed in gesprek met je.
Désirée
Amsterdam
Superblijvrij met Zelfkritiek. Wie wil dat nou niet. Tijdens deze training leerde ik veel over mijn interne criticus. Ik dacht altijd dat ik moe werd van deze criticus, ik kwam erachter dat het bestrijden van deze criticus juist de energievreter is. Pieter leerde me op liefdevolle wijze dat de stem, een oude stem die misschien al generaties weergalmt, juist milder wordt als je 'm beter leert kennen en observeren. In 7 modules leerde ik dat deze stem bij mij hoort, en ik me er niet mee hoef te identificeren. Af en toe kan ik zelfs om mijn interne criticus lachen nu ik weet waarom hij me soms probeert af te houden van iets dat ik graag wil doen. De 7 modules, de oefeningen en de online Q&A sessies voelden als een warm bad en ik kijk erop terug alsof het een gezellige reis was. Super bedankt Pieter, ik vond het een heel geslaagd programma!
Annemarie
Eindhoven
Na een periode met net even teveel ballen in de lucht kwam Pieter op mijn pad. Dat heeft me veel gebracht. In vijf persoonlijke sessies heeft hij me bevrijd van het onmachtige gevoel dat ik steeds vaker kreeg. Ik kan nu veel beter bij mijn gevoel komen en van daaruit handelen. Dat klinkt misschien 'soft', maar zo heb ik het niet ervaren èn het heeft mij enorm geholpen. Pieter is toegankelijk en stemt goed af voordat hij een passende oefening of werkvorm kiest. Daardoor hebben we in korte tijd veel bereikt, waar ik nu nog steeds dankbaar gebruik van maak, in de dagelijkse praktijk, maar ook in de trainingen en workshops die ik geef binnen en buiten het onderwijs. Zelfs als het allemaal 'lekker loopt', ben ik ervan overtuigd dat Pieter van betekenis kan zijn. Meer info? Neem gerust contact met me op!
Ik heb bij Pieter met veel plezier het programma van Expert tot Autoriteit gevolgd. Pieter is niet iemand die alle antwoorden denkt te hebben maar met jou op zoek gaat naar inzichten, patronen en behoeftes. En dat doet hij op een prettige, humoristisch en open manier. Door de modules en gesprekken met Pieter heb ik geleerd hoe ik in o.a. stressvolle situaties andere keuzes kan maken in plaats van oude patronen of reflexen te herhalen die mij niet meer dienen. Ik ervaar dat dit ruimte en mogelijkheden geeft die ik nog niet eerder gezien of als zodanig herkend had. Maar ook dat het oké is om niet te weten wat je wilt of wat je moet/mag doen. Hierdoor leer je herkennen wat je verlangt in plaats van wat je denkt te moeten bewijzen. Waardevolle inzichten die ik dagelijks toepas in mijn (werk)leven.
Gerline
Informatiespecialist
Bij Pieter voelde ik mij direct op mijn gemak. Hij heeft een fijne praktijkruimte in een authentiek pand in de Deventer binnenstad. De kinderfietsjes en schoenen bij de voordeur gaven me een huiselijk gevoel. Alles aan Pieter is echt, niks namaak. Hij geeft zichzelf helemaal, zijn energie werkt aanstekelijk. Het voelde soms als spreken met mijn beste kameraad. Ik was vastgelopen in mijn werk en worstelde met zelfvertrouwen. Pieter komt heel snel tot de kern, is een uitstekende analyticus. Geen omhaal van woorden, niet zweverig, hij spreekt duidelijke en begrijpelijke taal, helpt je om inzicht te krijgen. Als een echte 'stand upper' speelt hij in op wat voorbij komt, en improviseert daar verfrissende en energieke oefeningen bij. Pieter heeft mij (mijzelf) beter later voelen!
Sander van der Kous
Deventer

Opleidingen

Professionele communicatie – Phoenix opleidingen

Transactionele Analyse, Systemisch Werken en Neuro-Linguïstisch Programmeren.  Gecertificeerd NLP-Practitioner.

Systemisch Werken – Phoenix opleidingen

Systemische interventies bij mensen, groepen en organisaties.
 

Counselor – Institut de Pratiques Philosophiques 

  • Filosofie in bedrijven en organisaties: begeleiding van denkprocessen in groepen. Evaluatie van “kritische” competenties van individuen. 
  • De kunst van het vragenstellen.
  • Persoonlijke ontwikkeling: het ontwikkelen van zelfbewustzijn door filosofische technieken.

Workshops

Omgaan met Angst, Woede Weerstand – Phoenix opleidingen

Mannen en seksualiteit – Phoenix opleidingen

Aanraken met het woord, over werken met verbale technieken – Piet Weisfelt

Waarom stenen niet dansen, over gezond en ongezond omgaan met gevoelens – Piet Weisfelt

De vlucht uit het bestaan, over psychoses – Piet Weisfelt

Liefdesleven, over werken met relaties/relatietherapie – Piet Weisfelt

Werken met liefde en seksualiteit – Piet Weisfelt

De vrijspraak, over werken met schuld, schaamte en jaloezie – Piet Weisfelt

Helend herhalen, over werken met regressie – Piet Weisfelt

Wounded Healer, over werken met de eigen pijn – Piet Weisfelt

Liefdesenergie als ambacht, over relatietherapie – Piet Weisfelt

Ik werk zowel online als individueel. 

pieter10

Individuele begeleiding

Het begint met een vraag, een worsteling, een probleem of een doel. We formuleren een duidelijk doel. Ik begeleid jou in de ontdekking van oude patronen, gedachten, ideeën die niet meer werken. We ontdekken een welke beweging jou bevrijd en formuleren nieuwe perspectieven en nieuwe tools die jou gaan helpen om je doel te bereiken. Het fijne van individuele begeleiding is dat het heel effectief kan zijn, zeker omdat iemand anders vaak sneller blinde vlekken ontdekt, nieuwe perspectieven geeft. Maar ook omdat je oude ideeën soms zo hardnekkig zijn dat je denkt dat sommige ze ‘nou eenmaal zo zijn’. Het levert je in korte tijd veel autonomie en nieuwe perspectieven op.

hands-g64b3268eb_1920

Relatietherapie

Heb je het gevoel uit elkaar te groeien? Is er een crisis door overspel of een verdrietige gebeurtenis? Of is het gewoon tijd voor een nieuwe impuls? Maak dan een afspraak bij mij voor relatiebegeleiding. Stellen die met mij gewerkt hebben kunnen beter communiceren, snappen elkaar beter, ervaren met ontroering, intimiteit en seksualiteit en worden minder defensief. Ze ervaren weer wat het is om liefde te laten stromen.
pieter35

Programma Van Expert Naar Autoriteit

Heb je het gevoel elke keer weer in de zelfde val te lopen als je te veel op je bord hebt? Wil je meer ruimte voor wat jij belangrijk vind, Vaak proberen we dit op te lossen met wat handige ‘trucjes’ en tools. Maar dit werkt vaak niet, omdat de oorzaken vaak dieper liggen dan je denkt. De sleutel zit hem in de oude, soms onbewuste, ideeën en hoe je hierover communiceert. In dit programma leer je die ideeën weer te zien, leer je effectiever communiceren en ontwikkel je meer (professionele) vrijheid en contact met je wil.