Gezond bewegen, ook in je hoofd!

“My emotional life: dialectic between craving for privacy and need to submerge myself in a passionate relationship to another.”

― Susan Sontag

Ik heb de laatste tijd veel nagedacht over polariteiten. Goede voornemens gaan regelmatig over die polariteiten (meer rust-meer ondernemen//meer alleen doen-meer samen doen).

Een hele bekende is de polariteit samen-apart en intimiteit-isolement. En de angsten die daarbij horen: angst om in de steek gelaten te worden en angst voor osmose (opgaan in de ander).

Voorbeelden van andere polariteiten zijn:

  • Man/vrouw
  • boven/onder;
  • controle/overgave.

Veel mensen hebben bij bepaalde polariteiten één kant verstopt in hun onbewuste. Dat zijn vaak ook thema’s waar angsten bij horen. Ik heb het bijvoorbeeld vaak over ‘lichtheid’, maar toen iemand mij er een keer op wees realiseerde ik mij ineens dat zwaarte echt ook heel belangrijk is en dat ik dat vaak wegstopte.

En de kunst is dus niet ‘zorgen dat ik vrij blijf’ of juist ‘meer in verbinden’ maar gezond kunnen bewegen tussen die twee polen. Zonder dat je de ene pool gebruikt om voor de andere pool te vluchten. Autonoom.

Wat je kan doen is letten op woorden die je vaak gebruikt als je het hebt over dingen die je belangrijk vindt, of bij onderwerpen waar je veel over nadenkt. Formuleer de tegenpool van dat thema en probeer je eens voor te stellen hoe het zou zijn als je zou kunnen bewegen in die polariteit.

Kortom: Blijf gezond bewegen!!