Everyday I’m kibbeling

Vragen #8

Hoe stoppen mijn man en ik met gekibbel? Word er niet goed van. We hebben zoveel meegemaakt (ben ernstige ziek geweest, zijn beste vriend overleed vorig jaar veel te jong) en we zijn gek op elkaar, maar we blijven hakketakken over onbelangrijke dingen (brood dat op is). Ik begin op mijn ouders te lijken en dat wil ik niet!

Marijke, 48 jaar

Gekibbel is geen echte ruzie, het is een ritueel, zoals een theologisch dispuut tussen geestelijken eeuwig door kan gaan en waar de discussie niet draait om een oplossing, want de discussie zelf is het doel en waardevol. Maar echtelijk gekibbel kost energie en zorgt voor afstand. Want onder een ogenschijnlijk onbelangrijke onderwerp, liggen belangrijke, maar niet erkende verlangens. Gekibbel is een gevecht om miskende behoeften. En als je niet bewust weet wat je nodig hebt, ontstaan er proxy-gevechten.

Je vecht niet om de natte vaatdoek op het aanrecht, maar om een andere balans in het huishouden. Onderzoek dus (samen of individueel) wat je behoeften zijn. Dit gaat vaak over veiligheid, verbinding, betrouwbaarheid, de balans geven en nemen. Zet vervolgens de behoeften om in heel concrete verzoeken. Hoe concreter hoe beter. Dit klinkt simpel, maar het doen van concrete verzoeken is soms spannend en intiem en zorgt voor diepe verbinding.

Een andere oorzaak van gekibbel is niet genomen verlies. Elke relatie heeft zijn thema’s, tegenstellingen die niet opgelost kunnen worden. Als je die niet accepteert, en niet erkent dat sommige behoeften niet vervuld gaan worden door je partner, blijf je er soms tegen de klippen op voor vechten in je relatie. Vraag je dus af of je een verlies hebt te nemen. Als je dit met compassie kan doen, ontstaat er veel ruimte.

Kom je niet goed bij je behoeften, of lukt het niet ze om te zetten naar een verzoeken die je partner begrijpt, dan kan goede begeleiding je helpen.

Pieter

Zoek je begeleiding?
Je bent welkom, zowel individueel als met je partner. Plan gerust een telefonische intake om te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen: https://calendly.com/superblijvrij/kosteloze-intake

Geef je hier zelf op voor de tips in je mail: superblijvrij.nl/tips

Nieuwe datum Training Boosheid als Bron
Zaterdag 21 september. Lees meer en meld je aan: https://superblijvrij.nl/boosheid/