Vraag #7 Jezelf voorbij rennen

Vragen
#7/9 februari 2024

Ik heb een tijd geen mailtjes op vrijdag gestuurd, ik hoop dat je me gemist hebt! Heb je ook een vraag, mail me gerust, ik heb weer zin om te schrijven.

Hoe weet je of je jezelf voorbij rent?
Ik voel me de laatste tijd energiek en vrolijk. Maar ben tegelijkertijd bang dat ik mezelf voorbij ren en ja zeg tegen dingen waar ik spijt van krijg. Hoe weet ik of ik mezelf voorbij ren?

– Jitske, 42

Gek genoeg kunnen geluk, tevredenheid of uitgelatenheid een slecht gevoel geven.
Als je vroeger te horen kreeg dat je je beter niet te uitbundig kan gedragen, of je concludeerde zelf uit de sfeer in huis dat dat niet wenselijk was, kan het voelen of je een loyaliteit breekt. Er kan een schuldgevoel ontstaan, of schaamte. Een trekkende kracht.
Wat helpt is contact maken met je diepe zelf. Het vuur in je buik, het vrije kind in jezelf. Voed dat deel met de permissie dat je je eigen leven mag leiden. Zie het schuldgevoel voor wat het is, een kind dat loyaal is aan waar het vandaan kwam.
De richting van het schuldgevoel is niet je directe kompas, het is een herinnering aan dat je nu je eigen keuzes maakt. Dit waarnemen geeft vaak genoeg afstand om met het schuldgevoel te zijn. Als het niet lukt om jezelf gerust te stellen, dan is het goed om met iemand de ouderboodschappen die je oppikte verder te onderzoeken.

Jezelf voorbij rennen gebeurt vaak als je niet in verbinding bent met je diepe zelf.
Te snel ja zeggen gebeurt vaak vanuit stress en vanuit de verborgen loyaliteit die ik hierboven beschreef. Onderzoek wat je voelt als je stress ervaart. Veel mensen voelen druk in hun borst, schouders of bij hun keel.
Een volle ja voelen veel mensen meer in hun buik, waar je vlinders voelt (dit geldt zeker niet voor iedereen).
Het is dus goed om even stil te staan, jezelf waar te nemen.
En te onthouden dat je als je toch jezelf voorbij rent, je op besluiten mag terugkomen of hulp mag vragen.

Fijn weekend, Pieter

Zoek je begeleiding?
Je bent welkom, zowel individueel als met je partner. Plan gerust een telefonische intake om te onderzoeken wat ik voor je kan betekenen: https://calendly.com/superblijvrij/kosteloze-intake

In organisaties
Ik geef hele leuke en nuttige trainingen op het gebied van communicatie, grenzen, boosheid en persoonlijk leiderschap. Mail me als je wil onderzoeken wat ik voor jouw organisatie kan betekenen.

Geef je hier zelf op voor de tips in je mail: superblijvrij.nl/tips

Heb je een vraag?
Mail me. Geef in de mail een korte schets van je situatie (wat relevant is om de vraag te beantwoorden) en je vraag en je voornaam en leeftijd. In mijn mailtjes zal ik eventueel de vraag iets inkorten en ik zal alleen je voornaam en leeftijd gebruiken.