Wat is jouw Groundhog Day?

Afscheid nemen: een sleutel tot jouw levenspatronen.

In hoe je afscheid neemt of dat juist vermijdt zit een schat aan informatie.

Dit kan klein zijn, bijvoorbeeld hoe iemand feestjes verlaat. Maar ook groot, zoals hoe relaties eindigen of juist doormodderen.

Hoe je afscheid neemt blijft zich vaak herhalen. Ik heb mannen gezien die hun gezin verlieten op exact hetzelfde moment als hun vader dat deed. Talentvolle mensen die consequent vlak voor een grote stap in hun carrière een nieuwe baan nemen. Mensen bij wie de relatie op steeds hetzelfde moment eindigt of ze hun partners op afstand zetten.

Op die momenten kan je zien waar je het liefst van vlucht, waar je bang voor bent, waar grote pijn zit of waar je nooit voorbeelden hebt gehad.

Als het karakter van Bill Murray in de film Groundhog Day erachter komt dat hij steeds wakker wordt op dezelfde dag, geeft hij zich eerst over aan ongezond hedonistisch gedrag. Hij geeft het leven op omdat hij weet dat alles zich toch blijft herhalen. Omdat dit hem niet verlicht, besluit hij toch zijn oude houding, zijn afkeer van mensen, van zich af te schudden en iets met zijn diep weggestopte liefde te gaan doen. En op een dag wordt hij wakker en is hij ontsnapt uit de herhaling van Groundhog Day.

Als je het grote patroon gaat zien, kan dat je moedeloos stemmen. En met die moedeloosheid weet je zeker dat je leven een herhaling van dezelfde stappen zal zijn. 

Of je kan zien wat je aan het ontwijken bent en van daaruit een nieuw verhaal gaan schrijven.

Kijk eens terug. Wat zie jij? Als je ‘weer’ op zo’n punt bent beland, of dat juist wil voorkomen, is het goed om je patronen onder de loep te nemen. Zodat je een nieuw verhaal kan gaan leven. En kan ontsnappen uit jouw Groundhog Day.