Het is genoeg meer dan genoeg

Ben je een perfectionist? Vraag je dan af en toe af wanneer een lagere standaard geschikt is (en zelfs voordelen heeft). Onthoud dat perfectie voor stervelingen niet bestaat en zeg regelmatig tegen jezelf dat je echt goed genoeg bent zoals je bent.

De meeste mensen hebben een bepaald idee aangeleerd over hoe ze moeten zijn of doen om de moeite waard te zijn. Misschien werden we vroeger met bepaald gedrag gezien, OK gevonden of juist afgestraft. Sommigen moeten van zichzelf sterk zijn en alles alleen oplossen. Maar ‘wees perfect’ is ook een bekende drijfveer. Perfectionisten zijn heel fijn voor organisaties, want ze letten op details en die zijn soms belangrijk. Ze gaan vaak door tot het bijna perfect is. Dat is soms heel fijn, maar het heeft een prijs. Hoofdzaken worden niet meer van bijzaken gescheiden, werk kost te veel tijd, en mensen kunnen ten koste van zichzelf doorgaan, tot een burn-out aan toe. Ze offeren tijd op die ze diep in hun hart aan andere dingen willen besteden.

Daarom is het goed om bewust je kracht in te kunnen zetten en ook dat je bewust kan kiezen om dat niet te doen. Dat kan lastig zijn, het gaat om oude patronen en soms komen er angsten vrij. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat je helpt, hoe je je werk, je omgeving kan inrichten zodat je dat kan doen.