Met gevoelens ‘omgaan’ is niet genoeg.

Regelmatig valt het mij op dat cliënten die meerdere therapeutische trajecten hebben gevolgd, voornamelijk hebben geleerd om met emoties ‘om te gaan’. Maar ze weten niet dat emoties soms schreeuwen om een beweging. Zeker bij emoties als boosheid of frustratie.

Het is vast niet de bedoeling van begeleiders en therapeuten, maar wat mensen vaak lijken te onthouden is vooral hoe ze moeten ‘omgaan’ met boosheid. En met omgaan wordt bedoeld dat ze met behulp van gedachten en lichaamswerk boosheid laten zakken.
En natuurlijk is het een belangrijke vaardigheid als je in een negatieve spiraal zit, of als je emotioneel handelen schadelijk is.

Maar als je je boosheid alleen maar laat wegzakken dooft ook je levensvuur. Dan slaat het naar binnen, word je depressief. Vaak voelen mensen zich machteloos in hun boosheid. Boosheid heeft nooit zin gehad. Of het was schadelijk. Daarom is het denk ik belangrijk dat mensen ervaringen krijgen met hoe ze hun boosheid kunnen inzetten en wel invloed hebben. Waarin de boosheid helend is. Zodat er een ervaring van macht tegenover de onmacht komt te staan. Heling tegenover beschadiging.

Met boosheid moet je niet alleen ‘omgaan’, het vraagt een beweging de wereld in.

Doe mee aan Boosheid als Bron op 8 maart: https://superblijvrij.nl/training-boosheid-als-bron/