Hoe voed ik een zoon op?

In de laatste podcast met Nathan Vos bespraken we de vraag naar tips over het opvoeden van zonen. We kwamen op de volgende punten van aandacht. Luister verder in de podcast (link onderaan bericht).

1. Aanwezigheid
Aanwezig zijn. Niet alleen fysiek maar ook mentaal. Met je hart, je lijf, je hoofd.

2. Werk aan de relatie met partner.
Leef voor hoe je liefdevol bent, conflicten oplost, zorgt voor elkaar, luistert.

3. Laat zien hoe je met angst en verdriet omgaat. Hoe je met je hart omgaat.
Vaders verschuilen zich nog steeds vaak. Als het spannend wordt trekken ze zich terug. Terwijl kinderen ook te leren hebben om te gaan met verdriet, angst en contact te zoeken als ze hulp nodig hebben.

4. Begrens liefdevol.
De beste manier om aanwezig te zijn is door liefdevol te begrenzen. Gedragsproblemen zijn vaak een roep hierom.
In wangedrag schreeuwen kinderen vaak om grenzen. Die begrenzing wordt soms mannelijk genoemd, al is dit maar een label en kunnen vrouwen dit ook. Maar het is een groot cadeau, zowel voor je partner als voor het kind, als je als vader liefdevol kan begrenzen. Als vaders afwezig zijn, zijn het vaak de moeders die vader en moeder tegelijkertijd moeten zijn, grenzen en permissie, en dat is een onmogelijke taak.

5. In de pubertijd moet moeder loslaten en speelt vader een grotere rol.
In de pubertijd hebben zonen een vader nodig. Anders gaan ze het halen van leeftijdsgenoten en leren ze niks.
Zonen moeten losgelaten worden door hun moeder als ze gaan puberen. Vaders kunnen hun zonen op weg helpen in de eerste stappen in de liefde, vriendschappen en ambities. Vaak gebeurt dit niet. Een zoon moet het maar uitzoeken met leeftijdsgenoten terwijl hij mannen met levenservaring nodig heeft. (En dochters vrouwen met levenservaring). Een ander gevaar is dat de zoon anders te veel bemoederd wordt.

6. Leer je eigen thema’s kennen.
Als kind heb je zo je trauma’s meegekregen. Dingen die je miste, tekort kwam, waar je voor werd afgestraft. Dat uit zich vaak in isoleren, conflicten of agressie. Zoek je thema’s uit. Dan geef je niet alleen minder pijn door, maar je kan je ook beter verbinden met je kinderen. (En je doet het nooit perfect, je geeft pijn door en dat is ok.)

7. Maak contact met mannen met ervaring op wie je kan leunen.
Zoek zelf ook steun af en toe. Je vader, een oom, een buurman, een collega. 

8. Geniet ook van je eigen leven. 
Een zoon leert ook van een vader die zelf kan genieten en voor zichzelf kiest af en toe. Cijfer niet al je verlangens weg want een zoon heeft ook te leren om te gaan met zijn verlangens. En van voorleven leert een zoon veel. En een kind dat zijn ouders nooit ziet genieten krijgt een groot vals schuldgevoel.

Luister de podcast voor alle nuances! En neem contact op als je bijvoorbeeld aan de slag wil met het onderzoeken van jouw thema.