Grenzen: een sleutel voor compassie.

“If you avoid conflict to keep the peace, you start a war within yourself.”

– Cheryl Richardson

Dit is een blijkbaar bekend citaat dat ik voor het eerst hoorde op de mooie podcast van Russell Brand met Brené Brown. Over grenzen en mededogen. Brené Brown beschrijft hoe ze ontdekte dat de grote gemene deler onder mensen met veel compassie/mededogen het hebben van hele sterke grenzen is.

Zelf worstel ik regelmatig met mijn eigen grenzen, om ze überhaupt te voelen. Ooit trok ik de conclusie dat mijn grenzen kwetsend zijn voor anderen en dat ik ze moet negeren om de vrede te bewaren. Weten dat grenzen juist belangrijk zijn voor liefde, geven mij permissie om te begrenzen.

Om vrij te zijn. En het wegblijven van grenzen om de vrede te bewaren zal een beweging blijven die ik zal maken als ik niet wakker blijf. En wat is Russell Brand toch een heerlijke interviewer, die zichzelf helemaal inbrengt in het gesprek.

(ook via Spotify: https://open.spotify.com/episode/4Lfwf13k6AoDhrOuClU3Bx)